Fö menük
Kezdőlap
Bolgár ingatlanok
Hotelek
Miért válasszuk Bulgáriát
Hasznos tanácsok
Bulgária fórum
Hírek, cikkek, linkek
Bulgáriáról
Kapcsolat
Keresés az ingatlanok között
Hasznos tanácsok

 

 

A bolgár törvények szerint Bulgáriában csak bolgár illetőségű cég vagy magánszemély vásárolhat telket, ezért ha egy külföldi telket szeretne vásárolni az országban, erre csak oly módon van lehetősége, ha céget alapít Bulgáriában.  

Legjobb megoldás a magyar Kft-nek megfelelő bolgár OOD cégformát választani. A cégalapítás ideje 2-6 hét, gyorsított eljárással 3-7 nap. A regisztrálás díja kb. 550 EUR, ezen kívül bankszámla nyitás szükséges, melyre 5000 leva összeget kell elhelyezni a regisztrálás időtartamáig, azaz utána ismét fel lehet venni a pénzt. A cégalapítást és az adásvételi szerződést tanácsos helyi ügyvédre bízni.

 A cégalapításról részletesebben itt olvashat.

 

Ingatlanvásárlásnál a következő költségek merülnek fel a vételáron felül:

 

1. Közjegyzői díj, melynek értéke az ingatlan piaci értékének, illetve a könyv szerinti értéknek (attól függően, hogy melyik a magasabb) kb.1 %-a, de max. 3500 leva (kb. 1750 EUR)

2. Helyi adó, amely kb. 2%-a az ingatlan piaci értékének, és annak a helyi szervnek kell fizetni, ahova az ingatlan helyileg tartozik.

3. Regisztrációs adó, az ingatlan könyv szerinti értékének kb. 0,1 %-a.

4. Ügyvédi költség, kb. 1%-a a vételárnak

5. ÁFA: a telek és bérleti díj forgalmazása mentes az ÁFA alól, minden egyéb ingatlan esetében 20%.is áfát kell fizetni.

 

 

Ingatlan menedzsment:
Bizonyos ingatlanokra garantált bérleti szerződés köthető, mellyel akár 7%-os éves hozam is elérhető. Részletekről itt olvashat.