Fö menük
Kezdőlap
Bolgár ingatlanok
Hotelek
Miért válasszuk Bulgáriát
Hasznos tanácsok
Bulgária fórum
Hírek, cikkek, linkek
Bulgáriáról
Kapcsolat
Keresés az ingatlanok között
Receptek

 

SOPSZKA SALÁTA

 

Hozzávalók:

1 kígyóuborka

3-4 paradicsom

1 kis fej hagyma

bolgár (sirene) sajt

kevés olaj, só

Elkészítése: a kígyóuborkát, paradicsomot felkockázzuk, a hagymát is apró darabokra vágjuk, majd az egészet összekeverjük. Belekeverünk egy kevés olajat, majd ízlés szerint sózzuk. Végül a tetejére bolgár sajtot reszelünk.
 


 

MUSZAKA


Hozzávalók:

3/4 kg burgonya
1 közepes hagyma
1 paprika
1/2 kg darált hús
2 reszelt paradicsom (vagy paradicsomszósz)
só, petrezselyem, bors
1 natur joghurt (450g)
1-2 tojás

Elkészítése: A hagymát megpirítjuk, beletesszük a darált húst. Egy kicsit még pirítjuk, majd összekeverjük a paradicsommal, fűszerekkel. Végül hozzákeverjük a kis kockákra vágott burgonyát. Tehetünk hozzá egy kis vizet és egy kevés olajat is. Tepsibe öntjük, tetejére alufóliát teszünk, majd a sütőben megsütjük. Ha megpuhult, a tetejére öntjük a joghurtot, amit előtte elkevertünk a tojásokkal. Visszatesszük a sütőbe (fólia nélkül), és addig pirítjuk, amíg megsül a teteje is.
 


 


GYÜVECS
 

Hozzávalók:

½ kg sertéshús, vagy csirkemell

2 közepes sárgarépa

1 közepes fej hagyma

néhány szem gomba

3-4 paradicsom (vagy paradicsomszósz)

3/4 kg burgonya

fűszerek (bors, csubrica- borsika)

kevés olaj, só
Elkész
ítése: A húst apró kockákra vágjuk, olajon kicsit megpirítjuk, fűszerezzük (tehetünk bele egy húsleveskockát is). Ezután a húst összekeverjük az apró kockákra vágott sárgarépával, hagymával, gombával, és hozzáöntünk paradicsomlét (vagy reszelt paradicsomot), valamint egy kis vizet, hogy legyen egy kis leve. Fedett tűzálló edénybe öntjük és sütőben megsütjük. Amikor már majdnem megpuhult, hozzákeverjük az apró kockákra vágott burgonyát, és még kb. fél óra hosszat sütjük, amíg minden megpuhul. Ha még van hely az edényben, a végén ráüthetünk egy-két tojást egészben a tetejére, amit még néhány percig sütni kell.

 


 

 

 

TARATOR / HIDEG UBORKALEVES


Hozzávalók:

4dl joghurt
1 nagyobb kígyóuborka
2-3 gerezd fokhagyma
kevés kapor

1 e. k olivaolaj
hideg víz

Elkészítése: Az uborkát, fokhagymát apró kockákra vágjuk. Beletesszük egy levesestálba, hozzáadjuk a joghurtot és annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen. Hozzáadunk egy evőkanál olajat, kevés kaprot, ízlés szerint sót, majd az egészet összekeverjük. Nagy melegben kitűnő étel.

 




 

 

Bolgár töltött paprika és paradicsom

 

Bolgár sültcsirke

 

Bolgár édeskáposztás hús

 

Csirkeleves bolgár módra

 

Bolgár zöldségleves

 

Bolgár lencsefőzelék

 

Bolgár lecsós csirkemell

 

Bolgár kukoricaleves

 

Bolgár káposzta

 

Sült ponty bolgár módra

 

Bolgár szendvics

 

Bolgár vegyes sült

 

 

 

 

 

Egy cikk a bolgár ételekről, amely az Új Szó szlovákiai magyar napilapban jelet meg:

 

http://www.hhrf.org/ujszo/2001/137/melleklet.htm